Antibiotik : Perlu Ke?

Satu ketika dahulu...
Saya antara pengguna tegar antibiotik.
Entah dah berapa puluh papan saya makan sebelum saya mengenali Shaklee.

Demam...pegi klinik...antibiotik.
Selsema...pegi klinik...antibiotik.
Batuk...pegi klinik...antibiotik.

Asal pegi klinik mintak antibiotik...rasanya dulu kalau tak makan antibiotik tak baik la segala demam, selsema dan batuk tu.


Sempena Minggu Kesedaran Antibiotik yang dilancarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dari 16 - 22 November 2015, jom kita tambah sedikit ilmu mengenai antibiotik ni.
"ANTIBIOTIK : Perlu Ke"


Apakah Bakteria?

Bakteria adalah organisme yang terdiri daripada satu sel sahaja, tetapi ia mampu menggandakan dirinya dengan banyak. Bentuk bakteria adalah berbeza-beza. dan ianya boleh wujud di mana-mana sahaja, sama ada di dalam atau luar tubuh kita. Kebanyakan bakteria adalah tidak berbahaya dan sebahagian daripadanya sangat berguna untuk tubuh kita. Namun begitu, ada sesetengah bakteria boleh menyebabkan penyakit, sama ada kerana mereka berada di tempat yang tidak sepatutnya dalam tubuh kita atau bakteria itu sememangnya merbahaya dan boleh mendatangkan penyakit.
alt

Apakah Antibiotik ?

Antibiotik adalah ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria.
Antibiotik TIDAK BERKESAN terhadap jangkitan virus seperti demam biasa, selesema dan bronkitis akut iaitu sejenis keradangan atau kerengsaan pada saluran pernafasan (tiub bronkiul) di dalam paru-paru.
Penggunaan antibiotik secara tidak tepat atau berlebihan akan menyebabkan kerintangan antibiotik.
alt
Apakah Kerintangan Antibiotik?

Kerintangan antibiotik berlaku apabila antibiotik hilang keupayaan untuk membunuh bakteria. Oleh itu antibiotik tidak lagi berkesan untuk merawat jangkitan bakteria. Kerintangan terhadap antibiotik terjadi apabila bakteria mengubah dirinya sebagai cara untuk mengurangkan atau menghapuskan keberkesanan antibiotik.
Kerintangan antibiotik adalah disebabkan oleh penggunaan antibiotik yang berlebihan dan tidak tepat contohnya merawat jangkitan yang disebabkan oleh virus dengan antibiotik dalam kebanyakkan jangkitan bahagian atas salur pernafasan seperti sakit tekak dan batuk biasa.


Mencegah Kerintangan Antibiotik Sekarang!

Sebagai seorang pesakit, anda disyorkan untuk berbincang dengan doktor atau ahli farmasi mengenai penggunaan antibiotik yang sesuai. Berikut merupakan beberapa panduan asas yang dapat membantu anda dalam menghalang penyebaran kerintangan antibiotik:
 1. Menggunakan antibiotik atau memberi antibiotik kepada anak anda, apabila dipreskrib oleh doktor SAHAJA.
 2. Habiskan semua antibiotik dalam tempoh yang ditetapkan walaupun anda berasa telah sihat. Tidak menghabiskan antibiotik yang seperti yang diarahkan oleh doktor akan menyumbang kepada kerintangan antibiotik. Sekiranya anda tidak melengkapkan rawatan seperti yang disyorkan, kecenderungan berlakunya kerintangan antibiotik adalah tinggi disamping risiko berlakunya jangkitan-semula.
 3. Jangan simpan antibiotik yang tidak habis digunakan untuk tujuan merawat penyakit yang sama pada masa akan datang. Sekiranya masih terdapat lagi baki antibiotik, pastikan ianya dibuang.
 4. Jangan sekali-kali mengambil antibiotik yang dipreskrib untuk orang lain. Jangan berkongsi antibiotik atau menggunakan baki antibiotik sebelumnya. Ini kerana antibiotik ada banyak jenis, dan hanya doktor yang boleh menentukan antibiotik yang sesuai untuk merawat jangkitan tertentu.
 5. Patuhi keputusan dan nasihat doktor APABILA doktor memutuskan anda tidak memerlukan antibiotik.
 6. Amalkan kebersihan diri seperti mencuci tangan bagi mengelakkan jangkitan dan penyebaran jangkitan.
Apa Yang Anda Boleh Buat Untuk Melindungi Keberkesanan Antibiotik

Penggunaan antibiotik yang tidak tepat adalah punca utama kepada peningkatan dalam kerintangan antibiotik. Berikut adalah apa yang anda boleh lakukan untuk menggalakkan penggunaan antibiotik yang betul.
 1. Memahami bila antibiotik perlu digunakan
  Anda tidak perlu mengambil antibiotik setiap kali jatuh sakit. Antibiotik berkesan dalam merawat kebanyakan jangkitan bakteria, tetapi tidak berkesan terhadap jangkitan virus seperti demam, bronkitis akut atau selesema. Sesetengah jangkitan bakteria biasa seperti sakit telinga sederhana, tidak mendapat banyak manfaat daripada penggunaan antibiotik.
 2. Tanyalah doktor apakah yang boleh dilakukan untuk membantu melegakan gejala-gejala jangkitan yang disebabkan oleh virus.
 3. Doktor mengetahui rawatan yang terbaik untuk anda. Bertanya apakah yang boleh dilakukan untuk membantu melegakan gejala-gejala jangkitan dan tidak meminta doktor untuk mempreskrib antibiotik sekiranya tidak sesuai. Mengambil antibiotik seperti yang dipreskribkan.
 4. Jangan sekali-kali mengambil antibiotik tanpa preskripsi atau arahan doktor
  Jika anda tidak menghabiskan antibiotik yang dipreskrib, anda mungkin akan terdorong untuk menggunakan baki yang ada pada masa akan datang apabila anda jatuh sakit atau memberikannya kepada orang lain. Antibiotik merawat jenis jangkitan yang khusus dan antibiotik anda mungkin tidak cukup untuk merawat jangkitan yang baru.
 5. Elakkan penyebaran kuman.
  Menjaga kebersihan adalah amalan terbaik dalam mencegah jangkitan. Basuh tangan anda dengan bersih menggunakan sabun dan air, terutamanya selepas menggunakan tandas, menukar lampin dan apabila hendak mengendalikan makanan. Jagalah kebersihan kawasan penyediaan makanan. Sabun biasa dan air adalah memadai dan mampu membunuh kuman, anda tidak semestinya mengunakan pencuci dan sabun yang ada antibakteria.

Di sini ialah beberapa pilihan yang boleh membantu anda rasa lebih sihat secepat mungkin tanpa antibiotik
alt
PENYAKIT
RAWATAN KENDIRI
DI RUMAH
UBAT- UBATAN
[Ubat am (over the counter) tidak disyorkan untuk bayi dan kanak-kanak berumur kurang daripada 2 tahun. Bagi kanak-kanak  berumur melebihi 2 tahun,  perlu mengikut dos  yang  dinyatakan pada sisip bungkusan]
Semua selesema dan jangkitan virus
 • Minum banyak cecair (seperti air dan sup)
 • Duduk di rumah dan berehat
Hidung tersumbat
 • Gunakan bilik yang ada alat pelembab udara (humidifier)
 • Titiskan atau semburkan air garam dihidung
Decongestant: membuka saluran hidung
Hidung berair
 • Sapukan jeli petroleum di luar hidung.
 • Gunakan tisu lembab
Antihistamine: mengeringkan lelehan cecair hidung atau hingus
Batuk tanpa kahak
 • Gunakan bilik yang ada alat pelembab udara (humidifier)
 • Berkumur dengan air garam yang suam
Penahan batuk: membantu menghentikan batuk
Batuk berkahak
 • Minum air dengan lebih banyak
Ekspektoran: menipiskan kahak, menjadikannya lebih mudah untuk dikeluarkan semasa batuk

Boleh membeli ubat am
Bahan aktif: Guaifenesin
Sakit tekak
 • Berkumur dengan air garam yang suam
 • Elakkan asap
 • Minum teh
Lozeng tekak - melegakan tekak (Jangan diberi pada kanak-kanak berumur kurang daripada 10 tahun)

Boleh membeli ubat am
Bahan aktif: Menthol ,Dichlorobenzyl Alcohol, Amylmetacresol
Gatal, mata berair / bersin
 • Elakkan daripada mengambil benda atau makanan yang anda alah atau menyebabkan kerengsaan.
Antihistamine: mengeringkan dan melegakan gatal pada mata
Demam / sakit otot
 • Tuam dengan ais atau air sejuk pada dahi.
 • Tuam dengan tuala atau pek panas pada tempat yang sakit.
 • Berehat dikatil.
Analgesik: pelega kesakitan

Boleh membeli ubat am
Bahan aktif: Paracetamol ;Acetylsalicylic Acid
Sakit telinga
 • Tuam dengan tuala atau pek panas pada telinga yang sakit.
Analgesik: pelega kesakitan

Boleh membeli ubat am
Bahan aktif: Paracetamol ;Acetylsalicylic Acid


 Sumber : Portal Rasmi MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia.Nantikan entry saya seterusnya mengenai ANTIBIOTIK SEMULAJADI

Share on Google Plus

About Norsyahili Solahuddin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
  Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment